Семейна ваканция: къде?

Когато планираме къде да прекараме отпуската семейно, стереотипно избираме малки населени места, тихи курорти, където няма много шум, нито много хора. Защо?

Свикнали сме да мислим, че места като Венеция и Верона са за влюбени, Париж и Лондон са за туристи, Ибиза е за купони, Палма де Майорка е за богаташи по света. По същата логика у нас – Слънчев бряг е за забавление, Бургас и Варна са големи и шумни градове, Несебър с близкия Какао бич отново не са подходяща дестинация за деца. Затова избираме Ахопол, Синеморец, Созопол, Поморие – по-малки, по-китни, по-спокойни.

Почивката ви се развива що-годе така: ставате, закусвате, отивате на плажа, обядвате, прибирате се, спите, разхождате се/ пак сте на плаж, вечеряте навън и към 10-11 слагате децата да спят. Всичко е по график, точно по план, с възможно най-голямата грижа за малките. Това е грешно. Поне според мен.

Сигурни ли сте, че това е най-доброто за децата? Дали мъъничко по-различна почивка би ги разнообразила повече. А вие чувствате ли се добре така. Все пак сте млади хора, нали?

Защо да мислим стереотипно по следния начин:

– трябва да сме на тихо място, за да спят децата. Но на колко години са вашите деца? Бебета винаги заспиват при умора, 5-6 годишните са винаги готови за подвизи. 7-13 не искат да си лягат вече рано. Защо тогава мислите, че предпочитат да им е тихо. И без това през останалото време у дома са под режим.

– избягвате местата със забавления, за да не виждат пияни и заляни и разните там неща, които младежите вършат. Добре, но те няма да приемат това поведение, ако вие не им го покажете. Не е ли по-добре да видят, че хората консумират алкохол и да им обясните кое е прието и кое не. Това е моментът, в който събират впечатления. Забавления? В никакъв случай – децата са малки за такива неща. В същото време детето копнее да бъде като възрастните…

– не искате да правите с децата си кой знае какви разходки, защото те ще се уморят. Дали? Децата имат неизчерпаема енергия. Пък и да се уморят – сядате и почивате. За никъде не бързате. Тъкмо ще спят по-добре през нощта.

-искате мястото да е чисто. Ами направете ваканцията по-рано. Не ходете точно в разгара на сезона, когато целия народ се е изсипал на курорта.

http://www.dreamstime.com/-image16289610Мнозина родители биха ме нарекли лоша майка, за дето разсъждавам по този начин. Но истината е, че ние винаги сме правили по-нетрадиционни почивки. Пазили сме децата, но не сме ги държали в сфера. Забавлявали сме се заедно, споделяли сме им кое е редно и кое не. Трупали сме спомени и сме подарявали винаги диво и синьо лято. Възприемаме ги като пълноправни членове на семейството – равни на нас. Това, което забелязваме е, че децата така се развиват по-бързо. Под нашето ръководство вече знаят повече и знаят как да се пазят. Имат мнение по всеки въпрос и са послушни целогодишно, за да си получат различната, щура ваканция през лятото с родителите си.  А ние се радваме, че семейната ни банда е винаги в боен дух, готова за приключения. И така возили сме се на лодка, на банан, летели сме с делта планер, разхождали сме се до късно, гмуркали сме се, били сме на концерт. Децата ни са смели, безстрашни, но и ги научихме да бъдат наблюдателни, да си отварят очите на четири и винаги да действат разумно.

Така че, що се отнася до семейна почивка – можете да отидете навсякъде. Въпросът е кога и как 🙂