Как се става управител на ресторант? Или за работата в Хепи

Доста трудно се пробива. Особено за студенти, на които се налага да работят, за да се издържат и учат. Нека не се заблуждаваме – по-голяма част от младите хора нямат ясна представа с какво точно искат да се занимават в бъдеще. Затова записват такава специалност във ВУЗ, която им се струва привлекателна или приемът е с по-леки изпити.  Много мои колеги от университета  още в средата на обучението си признаваха, че образованието им трябва само за да докажат, че имат диплома, тъй като кадрите висшисти са много по-конкурентоспособни и далеч по-добре платени от тези, идващи от средни или средно-специални училища.

И така… станал си студент. Отиваш в големия град – София, Варна, Пловдив, Бургас, и ти се налага не само да търсиш квартира или да кандидатстваш за общежитие, но и да се оглеждаш за подходяща работа. Като цяло първите седмици ти се струват чудесни. Студентски живот, купони, нови запознанства. Все вълнуващи моменти! Но след като парите свършат, оставаш на студентски сандвич… нали така наричаха онази закуска с две филийки хляб и сухар между тях? 😉

Първите дни в търсене на работа минават зле, защото осъзнаваш, че с образованието, което имаш досега, възможностите са ограничени. Единственият ти шанс е да започнеш от по-ниско стъпало и да сеserving girl надяваш, че ще израстваш нагоре. Но за да се получат нещата, ти трябва и фирма, която работи по този начин. Корпорациите търсят секретарки, хотелите – рецепционистки. Но не всяка рецепционистка може да влезе в счетоводството, нали? Другият вариант е да се наемете в по-голяма верига ресторанти. Казват, че в подобни на Мак’Доналдс си можел сравнително бързо да се изкачиш по йерархичната пирамида, но познати, които са работели там, ми намекнаха, че на практика не е съвсем така. Другата голяма верига са ресторанти Happy. Там наскоро разбрах, че има възможност за по-високи пост и заплата. Ако искаш наистина да се издигаш и да получаваш не само отговорности, но и хубави пари, именно работата в Хепи е за теб.

Заплащането е първото, което интересува всеки. Съгласен си, читателю. Когато ти кажат бонус система, обикновено реагираш зле и дори не се пробваш да кандидатстваш за мястото. Но какво, ако бонусите идват от цялата заработка на заведението, от различни програми, заедно с ваучери от рекламодатели, работиш с униформа, което облекчава разходите по избора на подходящо работно облекло, и не на последно място – получаваш гъвкаво работно време и такси след късните смени. Имаше и още неща, които ми разказа колежката от работа, чиято сестра е студентка и работи в Hаppy, но не успях да ги запомня всичките. А бяха наистина доста. Въпросното момиче е там от доста време и от обикновена сервитьорка  станала  отговорник. Сега нейната заплата в Хепи е доста по-висока. Подала си и документите за мениджърски пост, защото управителката на някой от ресторантите излизала в майчинство. Ходи редовно на фризьор и маникюр и човек като я погледне – все едно извадена от бизнес каталог. Същинска Пепеляшка, дошла с надежди и ентусиазъм  в големия град и намерила свое място под слънцето. Дай Боже, всекиму!