Защо плащаме повече, когато може и по-малко?

Обикновено хората в определен етап от живота си, или под въздействието на някаква емоция, са склонни направо да се „изхвърлят“, пазарувайки крайно неразумно. Често след това пратите не стигат или вложените не се оползотворяват/избиват по очаквания начин.

Затова днес съм решила да изброя няколко неща, за които по мое мнение не е необходимо да плащаме повече, когато можем да сме разумни и пестеливи.

1. Моят първенец са годежните пръстени. Да, тук определено мъжете се изхвърлят, само и само за да се самоизтъкват, тъй като знаят, че това е нещото, с което половинките им ще се хвалят и с което самите те ще демонстрират своето благосъстояние. И така… мъжете дават луди пари за бяло злато, голям диамант/циркон и прочие и прочие, когато е по-важно пръстенът да изглежда просто добре и да стои подходящо на ръката. Истински влюбената жена би се радвала и на нежен пръстен с добра инкрустация и форма. Нищо кой знае какво.

2. Сватбите и по-конкретно булчинска рокля. Сватба може да се вдигне и за 10 000, и за 100 000 лева. Всеки си мечтае за достолепие и пищност, но всъщност хората се интересуват повече от забавлението, отколкото от това колко струват обувките на младоженеца, жартиера на булката или пищните високи кристални вази, които са поставени на всяка маса и които… определено пречат на гостите да се виждат и общуват помежду си! Затова – за сватба се подреждат приоритетите и се харчи разумно. Друг момент е сватбената рокля. Има случаи, в които, по прищявка на булката, роклята е по-скъпа от почерпката. Тази несъразмерност оставя смешно впечатление и е крайно ненужна.

Woman with credit card3. Дрехи. Всички ние се изхвърляме за дрехи. Понякога имаме достатъчно, но си харесваме и тази рокля, и този панталон, и тези симпатични жълти обувки или купуваме водени от настроение неща, които после не носим. Да не говорим, че избързваме да пазаруваме от магазини, за които със сигурност знаем, че предстои разпродажба. Нужно е само малко търпение.

4. Храна. Всеки иска да се храни с качествени продукти. Цената обаче не винаги е признак за качество. Вместо да купуваме от най-скъпото само заради марката, по-добре да разсъдим и прочетем етикета преди това.

5. Частно училище/ Частна детска градина. Да, родители, това, че плащате повече, не означава, че децата ви получават по-доброто образование. В много случаи държавната национална гимназия/ училище/ градина дава много повече закалка за живота, дори свикването с администрацията, която децата ви ще получат в частната, лъскава, перфектна във всяко отношение институция. Освен това общуването с различен тип хора и сблъскването със социалната среда ще е от по-голяма полза за изграждането на характера, личната преценка, отстояването на позицията и справяне с проблемите.

Е, а вие съгласни ли сте?