Отново за децата… от Светослав Кантарджиев

gubiИдва лятото и става все по-трудно да накараме децата да четат. Това е нещо, което биха могли да правят през зимата, когато лошото време ги заставя да стоят у дома, а книгата е идеалната алтернатива на компютъра и телевизора.

Има обаче едни приказки, които отвличат вниманието и на най-малките деца, дори и през ваканцията.Това са книжките на издателство „Ню медиа груп?, със собственик Светослав Кантарджиев. Те могат да да разчувстват и възрастен човек с духа на класиката и сладкия привкус на миналото, което лъха от страниците. Малки, леки, четат се бързо пълнят очите с цвят от хубавите картинки. Ако си имате у дома първокласник или второ класник, той няма как да не разгръща многократно пъстрите страници. Освен това те представляват добро упражнение за четене като краткият текст няма да натовари или измори детето. Поддържат интереса, а познатата вече история мотивира детето при всяко следващо прочитане. Шрифтът е задължително едър, така че малчуганът да може да посочва с пръстче. Илюстрациите също помагат в процеса на възприемане: едри фигури, без много излишни детайли, които лесно могат да бъдат прерисувани.

Толкова са завладяващи, че няма как и вие да не загубите повечко време покрай приключенията на прословутият барон Мюнхаузен, малко известните в България , но високо ценени „Вълшебната змия” и „Рапунцел” на Братя Грим, „Малкия Клаус и Големия Клаус” на Андересен и много други истории от света.

Книгата е най-добрият приятел на малкото дете. Тя е не само прекрасен начин да научи повече от репликите и действията на героите, но и да го накара да фантазира. Детските книжки развиват въображението, асоциативното мислене, подпомагат концентрацията и повишават способността за взимане на правилни житейски решения. За това четете, четете и карайте малчуганите ви да четат на глас, защото така ще им помогнете да разбират, преоткриват и участват във всички аспекти на живота.