Празникът за розата

P1060521 Любимият ми месец е май и то този период, когато се разтворят най-благоуханните и красиви цветя. Не е ли направо страхотно, че България се свързва традиционно и е известна по света с най-романтичното и най-популярното сред тях.

А май и юни, определено са месеците, посветени единствено на него. Празникът на розите – събитието, което все още се чества с най-голямата си пищност, че и повече, е известно в България и по света. Всяка година Казанлък и подбалканските градове посрещат стотици родни туристи и чужденци. Събитието е обвързано е годишния розобер и поставя официално началото си като такова през 1903 година. Традиционно всяка година се чества през май или първите дни на юни.

Тези, които са присъствали Празника, знаят колко невероятно „ароматна“ е цялата атмосфера. Честването започва от ранни зори, когато жените излизат на полето с кошници, за да берат розов цвят. Казват, че най-качественото масло се добива от рози, откъснати при и малко след изгрева на слънцето. Тогава по листата им има капчици роса, а розовите полета ухаят от километри. Заедно с розите, непременно вървят и лавандулите. През последните години България се превърна и в един от основните износители на лавандула в световен мащаб.

И така… в това райско кътче под Балкана, люшкано от леки ветрове, цветно – розово-лилаво, се събират най-нежни цветове! 🙂

Градът е накичен – празнично украсен. Ще видите танцуващи под звуците на народната музика млади момичета, а ако сте късметлии можете да присъствате и на награждаването на победителката в конкурса „Царица Роза“. Традиционно призът се дава на дванадесетокласничка. Критериите за оценяване са красота, чар, индивидуалност, артистизъм и висока обща култура.