Кои са „звездите“?

1236006_com_p7290009Все по-често чувам в медии и по реалити предаванията, които излъчват в момента, да наричат участниците Звезди. Определено ме напушва смях и цъкам съжалително с език.

Не че имам нещо против родните ни „звезди“, но според мен за тях още не са чули извън пределите на държавата ни, пък камо ли да се появят някога на алеята на славата. Сега ще кажете, че съм много крайна, но… Хора, осъзнайте се! В България сред малкото ни талантливи обществени личности си имаме само четири-пет, които са прочули страната ни. Веднага се сещам за Лили Иванова, Стефка Костадинова, Христо Стойчков, Йордан Йовчев, Димитър Бербатов, Стефан Данаилов. Всички останали бих просто назовала като популярни личности. А пък тези от реалити форматите – тях аз половината не съм ги чувала, а след формата част от тях съвсем ще заглъхнат.

Определено „звезди“ е твърде силен етикет за скромната ни България, в която най-голям брой почитатели все още има чалга музиката. Това смело название обикновено се използва за световно признати таланти като Мадона, Майкъл Джексън, Уитни Хюстън, Брат Пит, Филип Киркоров, Жежард Депардио, Ален Делон.  Ще има много време да мине, преди някои от сегашните ни персони, от така наречения ни роден елит, да се присъедини към тях.