Заплата, време и здравословното в хляба на Елиаз

Когато погледнете съдържанието на портмонето си, си давате сметка, че може би здравословното хранене не е за вас. Но не знаете, че редица здрави хора са се хранили много по-добре, без това да влияе на доходите им. Една проста равносметка какво купувам всеки ден спрямо заплатата /Елиаз – хляб, 2% – мляко, ябълка -плод, готвя с ориз, картофи, боб и леща/ ме кара да се замисля. Това не са скъпи храни, но пък полезни?

wheat-breadМай все пак успявам да балансирам между евтиното и здравословното, при това пазаруването не ми отнема много пари, а приготвянето на вечерята – много време. Заплатата ми позволява хляб Елиаз, който е доста по-здравословен от много други в бранша– от просо, лимец, содено хлебче, пълнозърнест, ръжен хляб, при това винаги на добра цена. Купувам предимно ябълки през есента и портокали през зимата– защото съдържат много витамини и са идеални за сок. Ограниченият бюджет стига за ориз, бобови и пилешко месо. Като обаче чета книги за правилно хранене и дълголетие, се оказва, че именно тези храни са сред препоръчителните.

Ето защо: Хората, които разполагат с много средства имат навика да се глезят. Те избират най-скъпото и качественото, но не непременно най-здравословното. Пълнейки хладилника си с екзотични храни, морски дарове и хлябове със всевъзможни пълнежи, които на пръв поглед могат да накарат дори този на хлебозавод Горубляне, Елиаз, който взимам аз, да бледнее, те  задоволяват стомасите си по всяко време. Разточителството води до лакомия, а това не е ок. Едни от най-аскетично настроените хора в историята, с много оскъдни средства, са били доста по-здрави, благодарение на умереното хранене, което не позволява качването на излишни килограми и пренасищането на организма с мазнини или въглехидрати.

А знаете ли защо японците са толкова здрави и изглеждат винаги фини? Да, от една страна това е ген, от друга – не много високи доходи и избор на храни, приготвянето на които не отнема много време. Зърното е в основата на тяхното хранене. При японците зърното е един бог, живот, материята, от която са направени хората. Всъщност японската дума за „мир и хармония? означава също и „ядене на зърнени храни“. У нас за зърното говори Петър Дънов. Казва, че за да е здрав организмът, зърната трябва да се ядат цели. Негови мисли за отпечатани и на опаковките на хлябовете на фирма Елиаз. Един от тях е хляб от не смлени, а натрошени зърна – „100 Зърна”. Изделието е наградено на БУЛПЕК, 2014 г.
Затова независимо моята заплата, Елиаз изглежда ми предлага много повече. А хлябът е нашият постоянен седмичен разход, нали така?

Още за храните: Пилешкото месо е най-свързано с доброто хранене, защото е нетлъсто и поддържа нивото на холестерол в организма. Приготвянето с варен ориз, картофи и зеленчуци е правилно. Готвената храна, варена и печена, и никога пържена, е препоръчителна.  Добавяме в хладилника сирене, кисело мляко от любимата марка, лютеница и маслини, яйца и сме готови.

Какво да избягваме: колбаси от формовано месо, тежки консерви и мариновани, готови за изпичане продукти, пастет, чипсове и пържени ядки.