Имате ли приятели от детството?

Childhood-FriendsКолко от вас имат близки приятели от детството си? И като казвам близки приятели нямам предвид съученици или колеги, с които сте запазили отношенията си. Визирам онези приятелства, базирани на споделяне, доверие и лоялност – състоящи се от хора, които спокойно можете да наречете свое семейство.

Самата аз съм благословена с такова приятелство и останах много изненадана, когато разбрах, че то е доста рядко срещано всъщност. Повечето хора имат свои познати и постоянно сменят обкръжението, с което се движат. Самите те твърдят, че такова приятелство няма или са чували за него, но не са попаднали на правилните хора.

Какво ни е нужно, за да изградим дълготрайни приятелски отношения?

На първо място правилните хора, разбира се. Това означава от ранна възраст да сте се ориентирали към обкръжение от добри хора, които също като вас са притежавали способността да създават приятелства и да носят чувството на лоялност.

Като второ ви е нужно отворено сърце и толерантност към навиците на околните. Не всеки може да преглътне различността на отсрещния. А за да изградите дълготрайно приятелство не трябва предпочитанията и интереси на другия по никакъв начин да предизвикват дразнене у вас. Знайте, че няма еднакви хора.

Наложително е да сте издържливи на перипетии в приятелските отношения. Бъдете устойчиви на малки скарвания, на настроения, породени от преживяно житейско препятствие и т.н. Ако преодолеете такива ситуации, приятелството още повече ще се скрепи.

Не давайте много съвети, не изразявайте мнението си без да сте поканени, не обвинявайте. Най-добрият приятел няма да тръгне да се меси в личните неща на своя другар. От вас се очакват по-скоро отговори на запитвания от сорта на: Не знам, ти си знаеш най-добре! Така дори отсрещният да не е взел правилно решение няма никога да ви обвини, че сте го подтикнали към погрешната стъпка. Освен това никога не бъдете сводници в любовно отношение, нито предавайте послания, нито комуникирайте твърде много с половинките на приятелите ви. Това ще ви спести много възможни последващи конфликти.

И последното – бъдете винаги на линия. Понякога приятелите се нуждаят да си споделят нещо в 2 през нощта.