Почиствате ли правилно домовете си?

Като една истинска Пепеляшка, няма как да не подхвана темата с почистването. Все пак също както изглеждаме добре и стоим пред огледалото да се тъкмим и гласим, така и мястото на което го правим трябва да бъде приятно, чисто и красиво, за да се вписваме идеално в обстановката. Домът говори много за самите нас. Точно както във филмите елегантните дами са винаги поставени в лукс и чистата, и ние трябва да се постараем да предадем възможно най-перфектен вид на декора в нашия личен живот.

И така… да видим сега защо почистването ви е толкова омразна тема и буквално го ненавиждате. Ами главно, защото тъкмо когато сте приключили с него, след не повече от ден всичко отново изглежда мазало. Причината най-вероятно е, че не почиствате както трябва и не спазвате няколко основни изисквания, за да поддържате постигнатото.

ПЪРВО, и най-важно – когато почиствайте следвайте този тип – подреждате, бършете праха, прахосмучете и накрая минавате с моп или друг парцал (винаги с препарат). Дръжте прозореца отворен до края на чистенето. Ако първо минете с парцала преди прахосмукачката, ще оставите неприятни следи върху мокрия под. Ако извършите най-напред последните две дейности и след това подреждате и бършете прах, ще изпоцапате пак навсякъде.

НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ стъкла, огледала, прозорци и врати. Много хора дори не си правят труда да забършат около бравата на вратата или вратичката на хладилника, където остават мазни и тъмни пръсти от постоянно пипане. Такива развалят целия ефект от извършеното от вас дотук.

КОГАТО бършете пода с онзи парцал с много ленти, да знаете, че само размазвате. По-добре хванете един обикновен парцал или моп и почистете в една и съща посока навсякъде – по ъгли и под легла. Ако оставите и едно непочистено място, мръсотията за нула време ще се разнесе.

ТЪКМО сте изчистили и започвате да готвите, да се храните и забравяте да забършете плота или масата след това. Остават трохи или овални следи от мокри чаши. Това никак не изглежда чисто, а като добавим и пълната мивка с чинии или струпаните пликчета от току-що направените покупки на кухненския рафт, положението отново не изглежда ок. За капак мъжа се прибира и оставя ключовете си на една страна, чорапите събува на друга, хвърля дрехите на стола срещу леглото и чака вие да ги приберете в гардероба.

makeupКОГАТО ще излизате, гледате да се приготвите за отрицателно време. Започвате да разнасяте из стаите лакове за коса, сенки, парфюми и после не ги прибирате обратно, защото бързате. Това създава впечатление за разхвърляност. НАКРАЯ, тъкмо сте се обули, се сещате, че сте си забравили чантичката на тоалетката в спалнята. Е, казвате си, какво като вляза с обувки, мъжа ми го прави непрекъснато. Но утре вече няма да мислите така като видите, че килима е почернял или че и двамата сте внесли песъчинки по целия коридор.

Всичко това са предпоставки домът ви отново да изглежда неподреден и нечист. Сега вече знаете защо.

Помнете, мили дами, че не е недостойно да влезете в ролята на домакиня, когато мислете за себе си като за дама, красива и родена за добър живот, висока заплата, хубав дом, скъпи рокли, вечерни излизания, чудесен мъж и нула домашни задължения (все пак не сте отгледани от мама да миете и бършете след някого). А напротив, би трябвали да ви е под достойнството да живеете на занемарено място, което да не отговаря на мечтания от вас живот.