Новата мода TikTok

Всяка година в Интернет се поява ново приложение, което тотално променя комуникацията ни. Въпреки че много от новите разработки са познати предимно сред подрастващото поколение, то има и такива, които са тотален хит и при хора над 30-годишна възраст. Именно такова приложение е TikTok. То е социална мрежа, базирана на видео и успява да промени начина, по който се излъчват съобщенията онлайн.

За да не останете неинформирани, ще ви споделя, че това е най-изтегленото приложение за 2018 г. Но според мен днес, особено в условията на пандемия, достигна до своя апогей. В момента е предпочитано повече от Facebook, Instagram, YouTube и Snapchat.

И така, днес ще се опитам да дам малко повече информация какво представлява приложението, защо има толкова много потребители и защо да го използваме.

Вече всички сме запознати с Facebook, но за съжаление социалната мрежа е актуална повече от 10 години и при по-младите се счита като остаряла. Twitter е определяна по-скоро като мрежата за журналисти и политици, а Instagram – мястото за красиви снимки и хора. Има и други приложения като например Snapchat или Pinterest, които се опитват да се наложат с пълна сила и показват засега добри резултати.

Ако обаче сте използвате поне една от тези мрежи, то значи сте виждали логото на TikTok. То се използва като воден знак във видео, което със сигурност е достигнало до вас, защото е било споделено стотици или хиляди пъти. Шеметни танци на музика на заден фон, липсинг, скечове на вече познати и известни фрази и случки – всичко това е TikTok. Изисква се регистрация, въображение и хоп, събираш последователи.

По принцип TikTok е нещото като еволюция на формата на „истории“, които Snapchat създаде и са широко използвани в Instagram и Facebook. Видеоклиповете, които са в основата на новото приложение, продължават около 15 секунди, имат ефекти, разположени са вертикални, могат да се споделят през различни акаунти.

В TikTok също има хештегове и можете да споменавате или да отговаряте на други потребители на видеоклиповете им. Интересна е опцията за копиране на видеа и добавяне свой собствен запис като реинтерпретация , дует или пародия. Забавлението и смехът са основаната цел на приложението.

Използвали ли сте го? Ако все още не сте, съветвам ви да побързате и да направите своя акаунт. Използвайте го сами, споделете го с приятели или с целия свят. Може пък да се окаже, че имате талант и да се превърнете в следващата онлайн звезда.