Колко често сменяме мобилния си телефон? – част 2

В предходната статия в блога си ви споделих информация колко често сменяме мобилните си телефони и до какво довежда това наше действие. Иска ми се сега да продължим с темата, като обърна още малко внимание на проблема с честото закупуване на нови мобилни устройства.

Въпросът с „планираното софтуерно остаряване“ на смартфоните предизвика редица компании в света да докажат, че телефоните могат да имат дълъг живот. Така холандската компания Fairphone разработи през 2013 г. първия „етичен“ телефон в света, произведен с отговорност към ресурсите, устройствата и хората.

Говорителят на компанията Фабиан Хюне коментира темата за съкращаването на полезния живот на мобилните телефони и има много ясна позиция. Според него именно това допринася за увеличаване на количеството електронни отпадъци, които често се озовават в развиващите се страни в южното полукълбо. Специалистът добавя, че животът на мобилните телефони също зависи много от това как хората ги експлоатират.

Хюне твърди, че ускореното производство на мобилни телефони генерира високи емисии на въглероден диоксид и води до загуба на ценни минерали. Всеки път, в които се изхвърлят смартфони без да бъдат рециклиран, се довежда по пагубни последици върху земното кълбо.

Отбелязвам, че в днешната статия в блога ми не става въпрос да спрем купуването на това, което ни е необходимо. По-скоро ми се иска продуктите да бъдат поправими и модернизирани. По този начин винаги ще можем да включим най-новите технологии към устройството си и няма да се налага да купуваме изцяло нов телефон.

Предизвикателството тук е да ви запозная хората с изключително сериозния проблем на планираното остаряване. Промяната на модела е необходима не на базата на постоянно сменяне на телефони, а на устойчивостта им – технологична и софтуерна. Може би на мен ми се иска да разполагаме с телефони, който могат лесно да се отварят, ремонт и актуализират. Според моето виждане така ще се увеличи полезният живот на всеки смартфон с до три или пет години. За нас като потребители ще е полезно финансово и времево, а за планетата Земя – екологично.