Колко често сменяме мобилния си телефон? – част 1

Колко пъти сте сменяли мобилния си телефон досега? Повечето от нас едва чакаме да изминат две години, за да се отървем от „стария“ си смартфон. Но защо искаме да сменим устройството си – заради иновациите или заради промяна в работата на телефона?

Лесно е да намерим извинение, за да смените мобилния си телефон – той е остарял, не поддържа 4G или 5G, батерията не работи добре, камерата е повредена, снимките не са качествени, софтуерът му е по-бавен … или просто моделът вече излезъл от мода.

Според данни на сайта за финансова информация MarketWatch средно потребителят обновява мобилния си телефон на всеки 15 месеца. А животът на смартфона не трае много по-дълго – между 18 и 24 месеца.

Истината е, че днес компаниите ни приканват да се превръщаме в консуматори на техника и да обичаме да притежаваме най-новото. Именно затова технологичните фирми добаят към практиката си умишлено съкращаване на живота на техните продукти. Това е така нареченото „планирано остаряване“. Освен неприятно за потребителите, то представлява и много сериозен проблем както на екологично, така и на социално ниво.

Това планирано прекратяване на полезния живот на даден продукт или услуга след определен период, изчислен предварително от производителя, прави технологията остаряла, нефункционална, безполезна. По този начин смартфонът не изпълнява първоначалното си предназначение и не оправдава сумата, заплатена за него. Смяната му изисква финанси за закупуване на нов продук, време за избор на устройство и усилия за прехвърляне на информацията.

По принцип мобилните телефони трябва да издържат от 10 до 12 години, когато става въпрос за механичните и електронните части . Що се отнася до софтуера, полезният им живот трябва да бъде между шест и осем години, ако са проектирани така, че да включват определени технологични нововъведения.

Според данни на ООН именно тази прекомерна смяна на смартфоните довежда до генерирането на отпадъци от електроника около 50 милиона тона годишно. Те често се оказват на големи депа, разположени в развиващите се страни в Азия и Африка. Освен технологичен, проблемът е екологичен и социален.