Може ли почистването да бъде приятно?

Едва ли за някой чистенето вкъщи е в списъка с приятните задължения. Почти винаги свързваме тази дейност с досада и умора, защото ни отнема твърде много време, а резултатът често не трае дълго. Може ли това да се промени? Може би, ако подходим с различна мотивация, е възможно дори да ни бъде приятно.

Ако подходим малко по-философски към въпроса, почистването на дома понякога спомага за справяне с вътрешния ни хаос. Вероятно не винаги можем да „почистим“ живота си добре, но все пак създаването на ред и чистота може да има и медитативен характер. Без съмнение, виждайки ефекта преди и след, ни носи удовлетворение и задоволство, че сме постигнали нещо.

Все пак, никой не би се чувствал комфортно в разхвърляна обстановка. Нали домът е нашата крепост и трябва да носи уют, за да ни е приятно да прекарваме времето си в него. Така че, следващият път, когато почистваме праха или пък мием банята, нека се опитаме да го направим не само защото трябва, а защото си струва да жиеем в комфортна, чиста и здрава среда.

Дори може да отидем една стъпка по-напред. Може да поемем инициатиивата дори ако не е наша работа и по този начин да привлечем и вниманието на другите. Например защо не съберем разхвърляните хартийки в парка или да почистим площадката пред блока. Така с едно малко действие може да направим дадено място по-красиво, а на нас да ни бъде приятно. Хем ще изпитаме задоволство от направеното, хем постъпката ни ще бъде благородна.

Във всяка досадна домакинска работа има и положителни аспекти. След почистване ще изпитаме благодарност, че апартаментът ни е толкова светъл, че не дишаме събраната прах върху мебелите и всичко ухае така приятно. Цялостната картинка носи настроение и следващия път, когато дойде време за почистване, ще си спомним за това чувство и кой знае, може да ни стане приятна и самата дейност.