Защо фламингото е розово

Питали ли сте се някога защо фламингото е розово? Аз не бях, докато не попаднах на подобна статия, описваща причините за розовата пигментация при тези птици. Отговорът е много простичък, забавен и сигурно ще изненада повечето от вас. Та, са розови, защото обичат да ядат скариди.

Оказа се, че фламингото е истински гастроном и ценители на хубавата храна. Птиците не само включват към менюто си различни водорасли, но и много обичат да разнообразяват диетата си с ракообразни. А скаридите съдържат определен цветен пигмент, който превръща фламинготата в розови прелести.

В зависимост от изяденото количество скариди, техните цветове варират от бледо до по-интензивно розово. А когато фламинготата стоят заедно в колонията си в езерото, те приличат на плаващ изгрев. Красива гледка.

За да постигнат този ефект, птиците са разработили и специфична техника. Те люлеят човката си напред-назад във водата, докато всмукат достатъчно вода, като жива прахосмукачка – с всичко, което плува наоколо. След това вдигат главите си и оставят водата да изтече отстрани на клюна им, върху който имат фини ламели. И колкото повече раци улавят фламинготата, толкова по-розови стават. В противен случай щяха да бъдат напълно бели, както когато са още бебета.

След ядене фламинготата обичат да подремват, докато храната им се смила. Те стоят на един крак във водата, а другият им е прибран в топлото розово оперение на тялото или стои на сушата.