Коя техника за релаксация е подходяща за мен?

Уикенд – мисълта за него създава добро настроение за голям процент от хората. Всички се надяваме на едно и също нещо: да си починем след дългата работна седмица. Но как да намерим подходящи техники за релаксация за себе си? Независимо дали релаксирате със съзнателно дишане или чрез джогинг: има толкова много антистрес съвети.

Едно нещо обаче е сигурно: Релаксацията не се постига просто като бездействате. Подобно на реакцията на стрес, протичат много физични и биохимични процеси. Взаимодействието между тялото и ума е важно и точно това прави толкова трудно за много хора да преминат към режим на релаксация веднага след напрегната фаза. С правилната техника за релаксация можете лесно да направите това в бъдеще.

Важно е да запомните, че само защото най-добрата ви приятелка се чувства преродена след час йога , не означава, че вие самите ще намерите състояние на хармоничен баланс чрез слънчева молитва. Важно е да разработите подходящи ритуали за себе си и да не се подлагате на натиск. С други думи, не се стресирайте, докато си почивате.

Как да разберете кои техники за релаксация да изберете? Обърнете внимание на собствените си навици на възприятие. Например за зрителните типове визуализациите като извикване на приятен спомен могат да донесат спокойствие и благополучие.

Акустичните типове, от друга страна, се отпускат особено добре с естествени звуци като шума на морето или на щурци. За кинестетиците – които възприемат много чрез докосване – упражненията и приятните усещания като масаж могат да направят чудеса.

А вие от кои сте – отговаряйки си на този въпрос, ще изберете и подходящата техника за отпускане. Успех!