Различен чай – различен ефект

Какво по-хубаво от това да се насладим на чаша топъл чай на дивана, когато температура навън пада и сме сгушени в любимото си одеяло? Независимо дали с луксозен чай, черен чай или класическия чай от лайка, удоволствието е гарантирано. Топлата напитка обаче не само ни кара да се чувстваме комфортно, но и има безброй положителни ефекти върху имунната ни система, в зависимост от вида си, разбира се.

Зеленият чай например е важно лечебно растение от почти 5000 години и е доказано, че е ефективен срещу много заболявания. Различните видове чай са толкова разнообразни, колкото и техните ефекти. Зеленият чай може да понижи нивата на холестерола, засилва имунната ни система със своите антиоксиданти, особено през студения сезон и е добра алтернатива на кафето, благодарение на съдържанието на кофеин. Освен това, стимулира и метаболизма.

Чаят от лайка е универсалният сред чайовете. Основната му активна съставка е азулен, който може да инхибира и предотвратява всякакъв вид възпаление, както вътрешно, така и външно. Благодарение на успокояващия си ефект лайката е подходяща и при нервност и нарушения на съня, и има спазмолитично действие. Нищо чудно, че чаят от лайка се свързва от мнозина с настинка. С лъжица мед и малко лимонов сок бързо се подправя и вече не напомня за температура или болки в гърлото.

А вие какъв чай обичате?