Срок на годност на козметиката

С течение на времето рафтовете в банята се препълват и понякога забравяме кои продукти от кога са. В такъв случай, крайно време е да ги изчистим, защото срокът на годност на козметиката също е ограничен. Най-лесно се разбира като разклатим продукта, помиришем и проверете консистенцията му.

Например, когато кремовете за лице се отворят, относително бързо ще забележите, че вече не могат да се използват. В допълнение към посочения срок на годност (обикновено около година) след отваряне (показан на опаковката), можем да разчитаме на сетивата си. Ако чувстваме нещо странно в продукта или миризмата се е променила, тогава е по-добре да не го използваме повече.

Друго нещо, което трябва да имате предвид, когато става дума за срока на годност на козметиката: Ако намерите неотворени бурканчета с крем в шкафа си, те може да заслужават още един шанс. Дори когато продуктът вече се е утаил, т.е. има течност отгоре. Това е свързано с използваните емулгатори и например в натуралната козметика с етерични масла и глина е нормален процес. Ако обаче кремът вече не може да се обедини в еднородна консистенция чрез разклащане, време е да се сбогуваме. Натуралната козметика обикновено се разваля по-бързо заради съставките си.