Когато всичко стане по-важно от съня

Здравейте, приятели! За много години! Празниците вече отминаха и ежедневието отново ни погълна. Сега всички се стараем да наваксаме с работа, с домакински задачи и още куп задължения, които бяхме забравили. Това обаче, често влияе и върху съня. Или по скоро – лишава ни от него.

Ето какво се случва при мен напоследък. Вече минава полунощ, но все още има няколко имейла, на които да отговоря, искам да свърша още малко работа или да разгледам новините във Facebook. По този начин се лишавам от сън, организмът ми свиква с новия режим, а сутрин се чувствам изморена и непродуктивна.

Според много проучвания, лишаването от сън е широко разпространен проблем при голяма част от хората. Учените наричат това явление „отлагане преди лягане“. Или иначе казано, пропускаме да си легнем в нормалните за това часове, въпреки че няма толкова важни обстоятелства, които да ни пречат да го направим. Хем искаме да спим, хем други дейности ни се струват по-важни.

В такъв случай е важно да разберем, че много малко обстоятелства са толкова важни, че да не могат да изчакат до следващия ден. Трябва да направим себе си и здравето си основен приоритет. А липсата на сън често води до влошаване на здравословното и емоционалното ни състояние.

Преразглеждайки принципите си, трябва да осъзнаем, че работата си е работа – за нея си има формиран 8-часов работен ден, а останалото време е за отдих, почивка и време със семейството. Нека не смесваме двете неща и да се научим да ги разграничаваме.

Всеки съзнателно трябва да определи за себе си кое е най-подходящото време за лягане и времето, което му е нужно, за да си набави съня, и да се придържа към него. Защото спането не е загуба на време. Докато спим, имунната ни система се регенерира, възстановяваме силата и енергията си и сме подготвени за предизвикателствата на новия ден.