Професии за интроверти (част 1)

На интровертите не им е лесно в професионален план. Те често избягват (постоянния) контакт с хората и предпочитат да бъдат тихи и отдадени на задълженията си. Офиси с отворен план, контакти с клиенти, интензивна работа в екип – това са ключови думи, които бързо могат да накарат интровертните хора да се чувстват неловко.

Но означава ли това, че тези хора просто не са подходящи за повечето работни места? Разбира се, че не! Със сигурност има професии, в които интровертите не само са водеща фигура, но могат да развият предполагаемите си слабости като тайна суперсила. Ако вие сте интроверти, разгледайте моите предложения.

Започвам с работата като лаборант. Тя обикновено минава във фонов режим, където да се възползвате от обширните си специализирани познания. Работата обикновено е тиха и изисква по-малко екипност. Следователно може напълно да разчитате на собствените си способности и не е нужно да комуникирате толкова често с околните.

Много интроверти изпитват особена любов към писането и могат да прекарат часове, четейки добър роман. Ако сте от тези хора, може да споделите страстта си, като започнете работа като редактор. В тази професия не само трябва да проверявате текстовете за правопис, но и да разгледате дали са правилно структурирани, спазва ли се сюжетната линия. Имате свобода да четете и творите.

Подобен е случаят и с професия преводач. Ако я изберете, може да организирате свободно работното си време и да действате по собствено темпо. Освен това, много преводачи работят от вкъщи. За повечето интроверти това трябва да звучи като Рай на земята.

Работата като счетоводител също е подходяща. При нея се занимавате с класически офис дейности и – както подсказва името – можете да се чувствате комфортно „зад кулисите“. Друг аспект, който предполага, че тази работа е подходяща за интроверти, е тяхната ежедневна рутина и натовареност. Счетоводителите редовно се занимават с цифри и трябва да демонстрират особено внимателен подход. Повечето интроверти нямат проблем с това.