Професии за интроверти (част 2)

Списъкът на хората, постигнали световна слава, въпреки интровертските си черти, е дълъг. Например, знаете ли, че за интроверти се считат Айнщайн, Бил Гейтс, Марк Зукърбърг и дори Майкъл Джексън?

Този кратък – и в никакъв случай пълен – преглед прави едно нещо особено ясно: интровертите не винаги остават на заден план. Те могат да бъдат в светлината на прожекторите от време на време. Или (както в случая с Майкъл Джексън) да направят сцената работното си място. Въпреки това, всички те се нуждаят от редовни почивка, за да заредят батериите си.

Ако и вие сте от хората, които се нуждаят от „тайм-аут“ от суматохата, тогава тези работни места може да представляват интерес за вас.

Споменатите по-горе Марк Зукърбърг и Бил Гейтс са добри примери, че може да намерите много интроверти в ИТ индустрията. Понастоящем компютърните специалисти са изключително търсени на пазара на труда. Те често работят за себе си и рядко се налага да се появяват пред голяма аудитория.

Едва ли има по-тихо работно място от библиотеката. В комбинация с ежедневното боравене с книги, структуриран начин на работа и малък контакт с други хора, това води до истинска работа-мечта за много интроверти.

Работа като графичен дизайнер дава много свобода за творческо развитие. Много интровертни хора работят като графични дизайнери, защото обичат да се изразяват по този начин и „да бъдат чути“ – дори с много меки, деликатни тонове.

Тук обаче важи едно правило: Обърнете голямо внимание на това къде работите като графичен дизайнер. В агенциите и издателствата например нещата често са изключително динамични и шумни.