Грози ли я срив КТБ след далаверите на Цветан Василев

Вестник Капитал започна да излиза с доста сензационни материали по темата Цветан Василев и Корпоративна търговска банка. От тях стана ясно, че институцията е давала несъбираеми кредити на фирми, пряко свързани с Цветан Василев, и то на стойност от стотици милиони лева!

c3Доста шокираща новина за всеки, който има отношения с тази банка. По-лошото обаче е, че това не са единствените рискови и съмнителни кредити в банката и че тя многократно е превишила позволения за кредитиране капитал от 25% от общия капитал на банката. Казано на прост език това означава, че по някакъв начин банката е успяла да раздаде повече пари, отколкото реално има по депозити в нея – и то без да бъде заловена от БНБ – нали тя би трябвало да съблюдава дейността на всички останали частни банки в страната, за да не се допускат подобни случаи?

На дневен ред е сега е въпросът ще могат ли вложителите в банката при проявено желание да си вземат парите от там, има ли тя достатъчна наличност от оборотен капитал, и защитени ли са депозитите в нея от такива посегателства?

Новината определено е шокираща на фона на това, че от началото на кризата десетки политици се изредиха да ни увещават  колко стабилна е банковата ни система, колко „разумни“ са били банките ни, че не отпускали толкова рискови кредити като в САЩ, и прочие, и прочие похвали за банкерите. Този куриозен случай обаче води към стотици въпроси около банките и надзора им, и аз лично смятам, че имаме нужда от един цялостен одит на дейността им във всяко отношение.