Да планираш пътуването си в интернет

Зная, че звучи странно, но е вече факт. О, не, не ви говоря за това да проверите в колко часа тръгва автобусът ви за столицата, или пък по кое време има влак, нито да си резервирате онлайн билет.

Говоря за онова социално явление, което изненада всички ни с организацията си, без да има организатор. Групите на пътуващите в мрежата бързо набраха нечувана популярност. Администраторът задава дестинация, която всъщност е името на групата, и всеки заинтересуван може да се присъедини. Пътуващите с кола записват в кой ден, приблизително кой час тръгват и колко свободни места имат в автомобилите си, а пътниците преценяват кога им е най-удобно и към кого да се присъединят. Разделят си с шофьора разходите за гориво, като цените са символични. Между Пловдив и София са от 5 до 8 лева, в зависимост колко хора пътуват и разбира се, по преценка на шофьора и спецификата на возилото.

travel groups on fbГрупите на пътуващите се оформят като тайни във Фейсбук, за да осигурят малко или много конфиденциалност на личните данни. Те са удобен, бърз и евтин начин за много хора да се придвижват от точка до точка. Появяват се като отговор, или по-скоро като бунт, срещу високите цени на автобусните билети и ужасните условия на купетата в повечето влакове и непрестанните им закъснения. Конкуренцията наистина е голяма. Особено през събота и неделя.Чрез подобни групи пътуват поне няколко стотин човека, което си е доста голяма загуба за държавния и частния транспортен сектор.

Но какво да се прави! Когато бизнесът и управниците не мислят за хората, хората сами търсят варианти да се справят със ситуацията, а социалните мрежи са подходяща платформа за креативни решения.