Аюрведа – трактатът за красота и здраве

Знаете ли какво е Аюрведа? Думата носи смисъла на наука за живота и е в основата на традиционната медицинска система, практикувана в Индия. Смята се за най-старата лечебна методология, която съществува, тъй като нейните учения и практики датират от преди повече от 8000 години. Има писмени сведения, които показват, че традиционната китайска медицина е повлияна от този древен метод. Но как всъщност Аюрведа се възприема като цялостен трактат на здравето, красотата и благополучието?

Ключовите понятия в аюрведичната медицина включват универсалната взаимосвързаност (между хората, тяхното здраве и вселената), индивидуалната конституция на кожата (пакрити) и жизнените сили (доша), които често са сравнявани с хуморите, които на древногръцки означават лекарство. Използвайки тези концепции, практикуващите аюрведа предписват индивидуално лечение, включително билкови формули, специфична диета и упражнения и препоръки за начина на живот. В помощ идва и наръчникът на аюрведичната медицина – ведите.

Тъй като Аюрведа смята масажа за първата стъпка в прилагането на лечението, в Индия има три свещени книги, наречени Веди, които събират всички знания за тази медицинска система, фокусиращ се върху цялостната грижа за човека. И трите са написани на санскрит, а първата датира от 4 век пр.Хр. Това са:

– Sushruta-samjita – събира стотици лечебни растения и различни препарати като първия известен наръчник по фармакология.
– Чарака-самджита – занимава се с психология, етология и ембриология. Сред неговите учения се говори за необходимостта от грижа за начина на живот, за да се постигне дълголетие.
– Astanga-jridaia-samjita – най-модерният от трите, където медицинските лечения са записани подробно.