Важността на киберсигурността (част 2)

За много години, приятели! Надявам се, че сте прекарали незабравими празници и разбира се – безопасни. Започвам новата година така, както завърших старата – с темата за киберсигурността.

Знаете ли какво всъщност прави добрият софтуер? Предоставя всеобхващаща защита. Повечето хора търсят цялостен пакет, който дава резултати при откриване на вирусите. Затова производителите се стремят да разработят програми, които откриват повечето най-нови заплахи от самото начало.

Всеки, който изпраща имейли и съобщения от своя лаптоп, компютър, смартфон или таблет без антивирусна защита, влиза в една дигитална руска рулетка. Съответно хакерите непрекъснато разработват нови вредни софтуери, с които да получават достъп до различни данни и да „превземат“ устройствата.

Има няколко ключови стъпки, които всеки може да предприеме, за да увеличи собствената си сигурност. Една от основните точки за сигурност е паролата. Нейната дължина трябва да бъде поне осем или повече символа и да включва както главни, така и малки букви, и различни символи. Комбинациите от специални знаци и цифри също са задължителни. Тогава е почти невъзможно за непознати да разбият паролата. Важно е да запомните, че не бива да я свързвате с вашите лични данни. Най-популярните пароли са дати – на рожден ден, годишнина.

Накрая нека обобщим. Никой не би оставил собствената си врата отворена по цял ден у дома. За съжаление повечето потребители не са много внимателни, когато става въпрос за сигурността на техните данни. Това не само излага компютъра и мрежата на риск. В много случаи се губят големи суми пари. По този начин всеки потребител определено трябва да използва допълнителна антивирусна програма, която незабавно разпознава подозрителни имейли и уебсайтове и защитава данните от последните атаки от мрежата.

В същото време е важно да изберете пароли, които са възможно най-сложни и да използвате различни символи. Има безплатни инструменти и много практични програми, които вършат голяма част от работата вместо вас. Инвестирането в добра антивирусна програма и вземането на предпазни мерки за повече сигурност е нищо в сравнение с пълната загуба на лични данни и повреда на твърдия диск или устройствата.