Важността на киберсигурността (част 1)

Здравейте. Днес реших да споделя с вас една тема, която смятам за особено актуална в последно време. Знаете, че живеем в ера на непрестанна дигитализация, а сигурността е от особено значение. Особено сега около наближаващите празници, когато онлайн транзакциите са ежедневие, онлайн покупките се увеличават драстично, а навсякъде се изискват и личните ни данни. Немалко са хакерските атаки и източването на сметки и какво ли още не.

С всяка стъпка в Интернет рискът за сигурността на собствените ни данни се увеличава, тъй като те са сред най-ценните валути в мрежата. Ето защо хакерите правят всичко възможно, за да се сдобият с информацията. За съжаление, те не се интересуват, че засегнатите претърпяват много финансови загуби и данни, които трябва да бъдат напълно подновени. Това пък коства още повече нерви, време и пари. Разбира се, не само частни лица са засегнати, а и понякога и публични институции. Затова нека заедно разберем какво може да направим, за да предотвратим подобна атака към нас.

Дори с прости средства може значително да повишим IT сигурността на системите. Например компаниите увеличават сигурността дори чрез информиране на служителите по темата. Редовните обучения или задълбочени инструкции са също важна предпоставка, колкото и надеждният софтуер. Както частните потребители, така и предприемачите търсят най-добрата антивирусна програма, която отговаря на изискванията и нуждите им. Тези програми защитават както от шпионски софтуер, така и от вируси. По този начин се защитават от различните опасности в мрежата – скрити вируси в уебсайтове, заразени прикачени файлове в електронните пощи и други.