Кучешки пубертет

Когато децата пренебрегват правилата на родителите си и се наблюдават чести смени в настроенията и поведението им, това са типични признаци на пубертет. Е, оказва се, че растящите кучета също се държат по подобен начин, когато са в пубертет гласи проучване на университета в Нюкасъл.

При четириногите ни приятели той се появява между 6-ти и 9-ти месец. Тогава домашните любимци започнат да игнорират командите на стопаните си и да се държат като тийнейджъри бунтари. Гледат предизвикателно и много добре знаят какво искаме от тях, но не го правят или пък правят точно обратното. Познато ли ви е? Ако и вашето куче отговаря на тези признаци, не се притеснявайте, това е просто кучешки пубертет, който също ще отмине.

Хормоналната промяна при животните в този период е напълно нормална. Въпреки това, не е задължително кучетата да се държат лошо или да бъдат свръх палави. От проведеното проучване, за което ви споменах по-рано, се установило още, че малки кученца, които са в предпубертет, се подчиняват лесно и бързо не само на стопаните си, но и на непознати. От друга страна обаче, когато същите навлезли в пубертета, многократно започнали да не слушат стопаните си, да не ги следват и да се държат апатично.

Вие знаете ли нещо за кучешкия пубертет и ако имате куче, как се справихте с този период?