Здраве от сауната

Ходите ли на сауна? Ако да, поздравление, ако отговорът ви е не – съветвам ви да започнете. Хем ще се погрижите за здравето си, хем ще поддържате формата си. Взаимодействието на горещ въздух с последващо охлаждане оказва голям стимул върху човешкия организъм. Тази промяна стимулира органите, активира метаболизма и укрепва имунната система.

По-честите посещения дори помагат за предотвратяване на инфекции. И обратното – ако сте настинали, препоръчително е да отложите престоя в сауната, докато не се възстановите. В допълнение към ефективната защита срещу грип или друга инфекция, според специалисти, сауните осигуряват и облекчение при кожни заболявания като псориазис. Освен това има доказан противовъзпалителен и болкоуспокояващ ефект при свързани с износването и ревматични оплаквания на опорно-двигателната система.

Лично аз съм попадала и на информация, в която се споменава, че сауната има благоприятен ефект и върху кръвното налягане. Но дали със сигурност е така, не смея да твърдя. Според научни изследвания пък, рискът от коронарна артериална болест се намалява с почти 20% след чести сесии в сауната.