Аюрведични начини за здраве и благоденствие

Аюрведа се счита за една от различните алтернативни терапии в Испания и поради тази причина се преподава в центрове за естествена медицина, посветени на цялостното здраве и благополучие. Детоксикацията на тялото е основна и съществена стъпка към всяко лечение и затова всичко започва с масаж. Но има три вида масажи, така че практикуващите трябва да познават пациента, за да изберат най-подходящия. Имената се различават при различните професионалисти, но това е релаксиращ масаж, депуративен и трети терапевтичен.

Релаксиращ масаж. Наричан още Shirodhara или Siro Dara действа върху нервната система, изливайки масло върху челото на пациента. Регулира дихателната, храносмилателната и отделителната система, осигурява спокойствие и подобрява процесите при стрес, безсъние, депресия и тревожност.

Пречистващ масаж. Известен на санскрит като Sarvangadhara или Abyanga. Tова е най-разпространеният аюрведичен масаж на Запад. Прави се по цялото тяло, с подхранващи масла и лечебни растения. Служи за детоксикация и ревитализиране.

Терапевтичен масаж. Това е Abhyangam Chikitsa, който се фокусира върху енергийните меридиани на тялото за лечение на болки в мускулите и ставите.

Друг стълб на Аюрведа е храненето. Определя се тип аюрведична диета за всеки човек, която трябва да бъде предписана индивидуално от специалист. Според учението храната осигурява жизненоважна енергия, засягаща индивида на физическо и емоционално ниво еднакво. Като цяло той се ръководи от много основни насоки, като например, да приемаме течности само ако сме жадни или да ядем, когато сме наистина гладни.

Според Аюрведа правилната пропорция на храната е 2/4 твърда, 1/4 течна и 1/4 празна. Шестте вкуса, които трябва да се консумират поне веднъж на ден са: сладък (млечни продукти, зърнени храни и сладки плодове), кисел (домати, лимон и кисели плодове) или кисел, солен, пикантен (лук, чесън и джинджифил), стипчив (зелен зеленчуци като целина, манголд, артишок и аспержи) и горчиви (цикория, ендивия и алое вера).