Йо-йо ефект след диета

Често се случва веднага щом започнем да се храним нормално след диета, след известно време отново наддаваме същите или повече килограми. Това е много демотивиращо и тревожно за всеки, който се бори да отслабне и влезе във форма.

Йо-йо ефектът всъщност е естествена реакция на тялото. При диета тялото получава малко количество енергия, с което не е свикнало. Превключва в режим на гладуване или енергоспестяващ режим. Това е защитен механизъм на организма, за да се съхрани.

Тъй като тялото ни е толкова умно, то помни диетата или режима на гладуване, в които е било. След като диетата приключи, то си спомня преживяното и съхранява повече енергия в излишък от реално необходимата като мастни резерви. Така организмът иска да се предпази, ако отново изпадне във фаза на глад. Това е и същността на йо-йо ефекта. Ако мускулите също се разграждат по време на диетата, което често се случва при бързото отслабване, енергийните нужди са значително по-ниски. Това пък може да увеличи йо-йо ефекта.

Йо-йо ефектът може да бъде предотвратен само ако диетата се промени в дългосрочен план. За целта трябва да избягваме недохранването и глада, защото това обикновено е нездравословно по един или друг начин. Тук търпението е много важно. За никого не е от полза, ако човек постигне краткосрочен успех и след това внезапно го загуби отново или ако наднорменото тегло дори се повиши.

Нашето тяло и нашето психическо здраве ще ни благодарят за това. Светкавичните диети често се основават на силно ограничен избор на храна и силно намален прием на калории. Това създава опасност от йо-йо ефект. Този начин на хранене често не се вписва в ежедневието и едва ли е възможен за прилагане в дългосрочен план.