Аудиокнигите у нас и по света

Обичам да чета книги, обичам и да пиша за книги от време на време. Харесва ми да разлиствам страниците на някое ново четиво и да се унасям в нова и непозната за мен история. За мен четенето е сред онези важните занимания на този свят, от които никой никога не бива да се лишава. Макар в днешно време ежедневието ни да е все по-ангажирано, а свободното ни време ограничено, винаги можем да открием начин да поддържаме читателските си навици. Можем да си купуваме нови книги, да заемаме от приятел, от библиотека или читалище. Можем да четем електронни книги на смартфона или таблета си, но също така да слушаме аудио книги.

Какво е аудио книгата?

AudioBooksТя е доста популярна в страните на запад, но сякаш не успя да се наложи достатъчно у нас. Аудиокнигата представлява запис как даден човек, за предпочитане актьор, чете целия текст на някоя книга. Записът може да слушате, докато се разхождате, докато чакате на опашка, докато готвите или имате свободни минути в рамките на деня. Дори вечер може да я използвате като средство за заспиване.

Направих някои проучвания и позволете ми да изразя впечатлението си по темата. То е, че аудиокнигите не са достатъчно разпространени у нас. За мен те се явяват перфектен край на един напрегнат ден. Представете си, че сте у дома и сами. Слагате слушалките на ушите си и започвате да слушате как някой ви чете непозната книга. Унасяте се в гласа му, в историята и се дистанцирате от редица дразнители около себе си. Слушате, докато си приготвяте вечеря, докато хапвате… накрая се опъвате на дивана, завивате се с одеяло, затваряте очи и още по-дълбоко се унасяте в историята. Хем обогатявате общата си култура, хем научавате нещо ново и „четете“ без да напрягате очите си. Сещам се за още едно голямо предимство на аудиокнигите – можете да ги слушате на чужд език и по този начин да подобрите или затвърдите уменията си по тях. Аз понякога слушам аудиокниги на английски през youtube, защото има много качени, записите са качествени, а четците – умели.

Що се отнася до аудиокнигите на български, можете да си закупите такива, но изборът не е много голям за сметка на цената.