ЗА или ПРОТИВ бавачките?

Първото нещо, което идва на ум на повечето българи щом чуят думата „бавачка“, е че това е домашна помощница, които не биха могли да си позволят или не биха й позволили да влезе в дома им.

old babysitterПривилегия да имат бавачки са само по-заможните семейства, си мислят повечето средностатистически българки, но всъщност това не е истина. Много по-възрастни дами предлагат услугите си като детегледачки на малки деца и то при минимално заплащане. Независимо ниската надница, пенсионираните дами са доволни да вършат нещо не много трудно, при това получената сума е добре дошла отгоре на пенсията им.

Ако изберете такава бавачка вие ще имате по-мъдра жена на среща си, на която ще можете да разчитате. Тя ще бъде по-търпелива от вас и ще взима по-смело решения. Най-голямото предимство е, че не бърза да се прибере при собственото си семейство и е винаги на разположение.

Тези, които са против бавачките обикновено изтъкват довода, че не биха се доверили на непозната жена. Не биха поверили грижата на детето на случайна жена, не биха й позволили да влиза в дома им и ред други притеснения от подобно естество. Но за такива семейства съществуват професионални агенции, които изпращат подготвени жени с дългогодишен стаж. Те обаче са доста по-високо заплатени и обикновено представителките са завършили детска педагогика, работят дисциплинирано като изготвят график на детето и го занимават с полезни, развиващи ума и физическата активност дейности.

И все пак в България да наемеш бавачка не е разпространена практика, както например в Испания, Франция или Англия. Особено последната страна, където едно от първите позволени занимания за жените в по-ниските, но не бедните, съсловия с  достъп до образование, е било да се обучават за гувернантки. За това и по-богатите семейства разчитат на жени, които предоставят не само грижа, но и образоват изначално децата, вместо подготвителните курсове и класове.

У нас, поради по-ниския стандарт на живот, тази идея не е често реализирана. И все пак е приложима за родители, които гонят кариера и които нямат роднини, на които да оставят рожбите си. Такива са семейства на лекари, адвокати, архитекти, постоянно пътуващи бизнесмени и други с висока заетост.

А вие ЗА или ПРОТИВ бавачките сте и имате ли възможност да си ги позволите?