Любопитни факти за среброто и сребърните бижута

Голяма част от дамите обожават различни накити и предпочитат качествени сребърни и златни бижута, тъй като те са не само красиви, но и дълготрайни.

Действително, колкото и ефекти и сполучливи да са бижутата от други метали, те потъмняват изключително бързо и губят красотата си. Можете да им се радвате само около година, а и съществува вероятност да предизвикат алергии и кожни раздразнения, ако кожата ви е чувствителна.

Но как влияят на организма и начина, по който се чувстваме, сребърните бижута, които носим?

Сребърно колие

Установено е, че среброто притежава антибактериални качества, успокоява нервната система и облекчава главоболието. Хората, които носят сребърни накити, са по-устойчиви на стрес, не се поддават на депресия и не изпитват толкова често потиснатост и лошо настроение.

Интересен факт е, че думата за сребро е идентична с думата „пари” и то на цели 14 езика. По тази логика, ако носите сребърни бижута, може би ще имате повече късмет във финансовата сфера? Нищо не ни струва да опитаме, нали?

Разбира се, като метал, познат от древни времена и за среброто съществуват доста легенди. Една от тях е тази за гръцката богиня на лова, луната и раждането Артемида. Тя е дъщеря на Зевс, родена в планината Синтус, намираща се на остров Дилос в Гърция. Майката на Артемида е била простосмъртна жена на име Лито.

Легендата за богинята разказва, че тя пътува на сребърна колесница и пуска сребърни лунни лъчи от небето.

Тъй като среброто се свързва с Луната и морето, през средните векове то е наречено Лунарен. Може би поради тази причина среброто се е асоциирало с мистични ритуали, свързани с предпазване от зли сили, вампири, духове. Неслучайно се вярва, че именно пронизването на върколак или вампир със сребърна стрела е единствената възможност да се предпазим и избавим от подобно зловещо нападение.

Тъй като среброто е познато и като сребърно-златна сплав, то се използва за направата на монети преди 700 пр. Христа от лидийците.

Среброто е може би най-старият антисептик в света.

То е широко прилагано като лечебно средство в миналото. Счита се, че поради способността му да унищожава вируси и болестотворни организми, то удължава живота. Точно поради тази причина от сребро са се правили толкова много чаши, сребърни съдове и ризници.

Обикновена вода, престояла в сребърен съд, е много по-пречистена от микроорганизми, отколкото ако е третирана с хлор. Сребърната вода се използва като средство срещу подсичане, потене и зачервявания по кожата. Може да се прилага при бебета до 1 годишна възраст като се добавя към ваната им.

За да имат винаги прясна вода, хората преди векове пускали в делвите, в които съхранявали водата по една или две сребърни монети.

Ако страдате от високо кръвно налягане, носете сребърен пръстен на показалеца.

Сребърни пръстени

Вярва се, че хората, които носят много сребърни бижута са защитени от влиянието на вещици и демони. Друго поверие е да се подари сребърна паричка на младоженката, за да й носи късмет. По някои места тя се пришива в булчинската рокля или в пелените на бебенце.

Добре известно е, че през високосни години трябва да се носят само сребърни бижута.

Но защо? Смята че, че трите години които предхождат високосната, преминават под знака на слънцето. Металът на слънцето е златото, и това е причината по това време да се носят златни накити. Алхимичният елемент на луната е среброто, затова в годината, когато месец февруари е с един ден по-дълъг се носи сребро.

Най-общо процеса и символиката на това се свързва със събирането на слънчева енергия през годините, в които носим злато и изчистването на енергията във високосна година, когато се носят сребърни бижута.

Сребърните бижута потъмняват с времето. Това може да се поправи като се изтъркат със сода или специални пасти, които са предназначени за излъскване и почистване на сребро, които може да намерите и на сайта на бижутерия Somaha.bg. Някои хора вярват, че бижутата от сребро, които потъмняват бързо се носят от болни или лоши хора. Това едва ли е точно така. Причината може да бъде доста по – простичка – съприкосновението с кожата и прекалено потене, води до потъмняване на сребърните накити. Не е желателно да се пръска парфюм директно върху тях –  това отново може да бъде причина за потъмняване на метала.

За да се радвате на красиви и добре поддържани сребърни бижута, можете да ги почиствате и у дома с минимални усилия и разходи. Един от методите е чрез сол и алуминиево фолио. Поставете в пластмасова купа парченца алуминиево фолио, около 2 супени лъжици сол и вода, потопете сребърните бижута за няколко минути. Можете да разбъркате, ако желаете, след което е необходимо да изплакнете добре. Изплакнете, почистете и полирайте с кърпичка.