Четете за здраве и спокойствие

Живеем във време, в което за повечето хора книгите са се превърнали в отживелица. За добро или за зло човек все повече се привързва към виртуалния свят и съпровождащите го начини за забавление – видеоигри, филми, сериали, различни подкасти в платформи като YouTube и други. С течение на времето книгите по рафтовете ни събират прах, заклеймени като нещо, което е демоде, особено сред младото поколение.

Аз съм от поколението, което малко или много израстна балансирано с еднакви дози печатни букви по лист хартия и дигитални забавления. За мен няма нищо по-релаксиращо от това да захвърлиш за момент смартфона си и да се насладиш на любимото си четиво, в компанията на чаша ароматен чай или силно кафе. Нека се опитам да изкарам наяве някои от предимствата на четенето на книги.

Четенето развива въображението, критичното ни мислене и действа успокояващо. Книгата, по свой уникален начин, ни пренася в друг свят, към който можем да се пристрастим (но спокойно, това пристрастяване може да доведе само до четенето на още повече книги). Различните четива могат да провокират твореца у нас, те имат силата да ни накарат да повярваме в мечтите си и да действаме.

Да четеш много означава да имаш огромен речников запас, което в днешно време е много ценно качество. Също така, книгите тренират паметта ни и способността ни да се концентрираме, събуждат у нас креативността и прогонват напрежението.

Четенто подобрява и съня. На всички ни се е случвало, четейки вечер, след това да заспим по-лесно и спокойно. Това се дължи на увлекателните сюжети и успокоението на нервната система, което ни носи тази релаксираща дейност. А вие четете ли?