Захвърлете обувките и ходете боси

Вече е май и все повече се доближаваме до дългоочакваното лято. Затваряме очи и усещаме топлия пясък между пръстите на краката си или мекия мъх, галещ стъпалата ни. Защото ходенето на босо не е просто занимание, то е усещане, свързано с емоции и преживявания.

Когато ходим боси, отваряме сетивата си. Защото преди всичко това действие ни носи усещането за допир, навява спомен за детството и чувството на свобода тече през тялото ни. Освен това, стимулирането на стъпалата има положителен ефект и върху целия ни организъм, а имунната система се подсилва. А ето нещо забавно и за всички, които винаги закъсняват – когато ходим боси, сме още по-бързи.

Знае се, че при босото ходене дължината на крачката се съкращава, но честотата на стъпките се увеличава значително. Новата тренировка на мускулите увеличава подвижността на пръстите на краката и ставите, поддържа се ахилесовото сухожилие, облекчава се и гръбначният стълб.

Ходенето на босо може да облекчи натрупаното напрежение. Дори мускулните деформации могат да се коригират с течение на времето. Също се стимулира кръвообращението и се предотвратяват тромбозите и разширените вени.

Босите разходки се различават основно по пасивното напрежение на краката, когато сме с обувки. Тук се насърчава съвместната нежна походка, за разлика от обичайната походка на пета. Това включва последователност от движения без вибрации, въздействията върху тялото и костите се намаляват, тъй като вече не „удряме“ петите си директно в пода. Ето защо ходенето на босо не само е здравословно, но и действа релаксиращо на ума, радва душата и ни приближава до природата.

Затова моят призив към вас за предстоящите топли дни е да захвърлите обувките и да си направите приятна и безопасна боса разходка сред природата.