Джей Моделс и кризата в модния бизнес

Когато преди десетина години моя приятелка ми разказа за случващото се в модата – честно казано не й повярвах. Тогава тъкмо една от големите-агенции играчи в модния бизнес – Дже Моделс, беше прекратила дейността си, но все пак не вярвах, че положението в този бизнес може да е толкова черно.

Оказа се обаче, че наистина е било така. Само няколко години след това настъпи и финансовата криза, която още повече намали хонорарите в индустрията и принуди много наши модели, гримьори, коафьори и други професионалисти, да търсят препитание извън пределите на страната.

IMG_2109-21Иронията е, че в България имаме едни от най-красивите жени, и не малко сносни фотографи, коафьори, гримьори, дори дизайнери, което би трябвало да ни класира по нагоре във въображаемия моден чарт на Европа.

Не че напоследък раздвижване в сектора няма, но дори десет години по-късно моята приятелка, която реши да остане да живее със семейството си в България, няма източник на солиден доход, въпреки че е изградила име в бранша.
Жалко е и че агенции като Джей Моделс, които разполагаха не само с ноу-хау, но и с права за повечето международни конкурси за красота, се наложи да спрат да работят. Жалко е и че заради спада в качеството, много от момичетата ни, които имат талант за тази работа, се принуждават да работят други неща, или в сегашните нашенски модни агенции да не могат да реализират потенциала си.

Остава ни само надеждата, че нещата рано или късно  ще се подобрят и България ще заеме полагаемото си място в модния бранш.