Да се докоснеш до розата

Днес в блога искам да ви споделя за едно седмично приключение, което организирах. То бе до прекрасно кътче от българската ни земя. Намира се близо до Карлово и Павел баня и се нарича мястото на розата – комплексът Дамасцена. Той бе в списъка ми за посещение от дълго време и най-накрая в началото на юни се отбихме, за да хванем и розобера.

Искаше ми се тук да ви кажа, че съм изпълнила напълно мисията си, но не. Причината е, че тази година розоберът започнал рано и съответно приключил по-скоро от очакваното. Точно затова нямаше как да видим този процес по обработка. Поне така ни казаха от комплекса, но и не намалиха от цената на билета ни, който никак не бе евтин. Явно е въпрос на късмет, така че ви препоръчвам да сте сигурни, че ще има розобер, когато ще посещавате Дамасцена.

Комплексът е направен наистина красиво и в него е преплетена тракийска история и древна българска, която се колаборира със съвременни елементи. За да се обиколи всичко, отнема близо час, като тук включвам и времето за снимки. Единственото неприятно е, че няма много висока зеленина и при по-слънчеви дни, задължително си вземете шапка и студена вода.

Ние успяхме да се докоснем до благоуханието на българската роза във фирмения магазин, от който взех доста козметични продукти – а за тях ще ви споделя в друг текст в блога. После се отправихме към ресторанта, който бе много красив. Храната бе вкусна, но очаквах, че ще има повече местни ястия или поне такива с роза – пробвах само десерт с цветето, който бе вкусен и препоръчвам.

Цялостното ми обобщение е, че трябва да посетите Дамасцена – все ще намерите нещо за себе си.